Τα chakras είναι ενεργειακά κέντρα. Λαμβάνουν, μετατρέπουν και μεταδίδουν τη συμπαντική, ζωτική ενέργεια, επιδρώντας στο φυσικό, στο νοητικό και στο πνευματικό επίπεδο της ύπαρξής μας. Bρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός μας, από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τη βάση της σπονδυλικής στήλης. Το Anahata chakra, το chakra της καρδιάς, είναι το 4ο chakra και βρίσκεται στο κέντρο του θώρακα. Συνδέεται με τις σχέσεις, με τη συμπόνοια, την αγάπη, την αρμονία και την προσφορά. Όταν είναι μπλοκαρισμένο και υπολειτουργεί έχουμε θέματα με την καρδιά, τους πνεύμονες, το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό. Επιπλέον, γινόμαστε άπληστοι, αδιάφοροι, σκληροί και αδίστακτοι.

Τι σημαίνει “να ανοίξουμε το chakra της καρδιάς”;

Το να ανοίξουμε το Anahata chakra ή το chakra της καρδιάς, σημαίνει να ανοίξουμε τον εαυτό μας στο σύμπαν. Να κάνουμε χώρο στη ζωή μας για αγάπη, αγαπώντας τους άλλους κι αφήνοντάς τους να μας αγαπήσουν. Για να ανοίξουμε το chakra της καρδιάς, αρκεί να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας μερικές απλές συνήθειες, που θα μας οδηγήσουν σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Σας δίνουμε μερικούς απλούς τρόπους για να το κάνετε να συμβεί:
 1. Yoga Asanas που ανοίγουν την καρδιά

  Για να απελευθερώσει το μέγιστο δυναμικό του, το chakra της καρδιάς χρειάζεται χώρο. Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι να δημιουργήσετε χώρο στο στήθος και το θώρακά σας. Αυτό μπορέι να επιτευχθεί βάζοντας στην καθημερινή σας ρουτίνα μερικές ασκήσεις yoga που ανοίγουν την καρδιά. Ορισμένες από αυτές είναι η Anahatasana, η Gomukhasana, η Bhujangasana, η Urdhva Dhanurasana, η Ustrasana, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες.

 2. Περιβάλετε τον εαυτό σας με πράσινο

  Το χρώμα του Anahata Chakra είναι το πράσινο. Το να περιβάλλεστε από αυτό, να το τρώτε και να το φοράτε, είναι μερικοί από τους τρόπους να γίνει το πράσινο φως του πιο λαμπερό. Περπατήστε στη φύση, βάλτε στο χώρο σας φυτά, φορέστε κάτι πράσινο. Ακόμη, βάλτε στη διατροφή σας πράσινα λαχανικά, πράσινους χυμούς, αβοκάντο, πράσινα μήλα.

 3. Κάντε διαλογισμό με το mantra “Yam”

  Το “yam” είναι ο ήχος του Anahata Chakra, οπότε αν κάνετε διαλογισμό επαναλαμβάνοντας το mantra “yam”, το chakra της καρδιάς θα τονωθεί. Παρατηρήστε πόσο πολύ θα βοηθηθείτε. Επίσης , όταν νιώθετε στρεσαρισμένοι ή βρίσκεστε σε μια απαιτητική κατάσταση, πάρτε λίγο χρόνο και αναπνεύστε βαθιά επαναλαμβάνοντας από μέσα σας τον ήχο “yam” .

 4. Κάντε διαλογισμό στην καρδιά

  Ο διαλογισμός είναι ένας πολύ δυνατός τρόπος για να βελτιώσετε οτιδήποτε θέλετε. Οραματιστείτε καθαρό πράσινο φως, να πέφτει στο κέντρο της καρδιάς σας, να το αγκαλιάζει και να το θεραπεύει. Αν μετατρέψετε το διαλογισμό σας σε μια πρακτική αγάπης, αυτό σίγουρα θα ανοίξει την καρδιά σας.

 5. Βρείτε ένα mantra για την καρδιά σας

  Όταν κάνετε διαλογισμό, πριν από την πρακτική της yoga, ή όποτε θέλετε, μπορείτε επίσης να επαναλαμβάνετε mantras που είναι εστιασμένα στην αγάπη κι αυτό θα σας βοηθήσει να ανοίξετε την καρδιά σας.

 6. Κάντε πράγματα που αγαπάτε.

  Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να ακολουθείτε τα όνειρα και τις επιθυμίες σας.

Αυτοί ήταν μόνο 6 απλοί τρόποι για να ανοίξετε το chakra της καρδιάς, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι. Οι πιο αποτελεσματικοί, όμως, είναι να είστε ευγενικοί με τους άλλους και τον εαυτό σας. Η αγάπη και η ψυχική ευγένεια, πάντα θα ανοίγουν το chakra της καρδιάς σας και να είστε σίγουροι ότι και μόνο αυτά θα φέρουν καταπληκτικά πράγματα στη ζωή σας !!