Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει καθιερωθεί ως ημέρα της αγάπης και του έρωτα. Εκείνη την ημέρα συνήθως την αφιερώνουμε στο σύντροφός μας, για να γιορτάσουμε τον έρωτα μας. Όμως, η αγάπη είναι κάτι πέρα και πάνω από αυτό. Η αληθινή αγάπη πηγάζει από μέσα μας, μας γεμίζει, μας πληροί, μας κάνει συνειδητούς. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε την αγάπη και τον έρωτα στις ρομαντικές μας σχέσεις. Όμως, πάνω από όλα αγάπη είναι η σχέση μέσα μας, η σχέση με τον εαυτό μας.

Η σχέση με τον εαυτό μας είναι η σημαντικότερη σχέση που έχουμε στην ζωή μας. Αυτό μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, αλλά δεν είναι καθόλου. Μονάχα να σκεφτούμε ότι η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας είναι η βάση στην οποία θα αναπτυχθεί κάθε άλλη σχέση που θα κάνουμε στη ζωή μας. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου μπορείς να δώσεις αγάπη προς τους άλλους, γιατί είναι ήδη μέσα σου. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι η αγάπη είναι ήδη μέσα του και χτίζει μία ουσιαστική σχέση αγάπης και σεβασμού με τον εαυτό του, είναι σε θέση να χτίσει τέτοιες σχέσεις και με τους άλλους.

Η πρακτική της γιόγκα μας βοηθάει να καλλιεργήσουμε την αγάπη μέσα μας, να δούμε πως έχουμε ήδη μέσα μας ό,τι χρειαζόμαστε, να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ήδη πλήρεις. Μέσα σε αυτή τη πληρότητα μπορούμε να αναπτύξουμε σχέσεις αρμονικές και ουσιαστικές, καθώς πλέον γνωρίζουμε πως δεν έχουμε ανάγκη για αγάπη, αλλά είμαστε η αγάπη. Δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε σχέσεις, αναπτύσσουμε σχέσεις ακριβώς επειδή αγαπάμε.

“One must be compassionate to one’s self before external compassion.” Dalai Lama