Τι είναι το japamala;

Το japamala ή mala είναι ένα κομποσκοίνι, το οποίο αποτελείται συνήθως από 108 χάντρες. Βοηθά στην πρακτική του διαλογισμού, που στα σανσκριτικά ονομάζεται Japa. Το νούμερο 108 έχει ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία σε πολλές Ινδουιστικές και Βουδιστικές παραδόσεις. Η κεντρική χάντρα, η 109η, γνωστή ως η χάντρα του guru, ονομάζεται “sumeru” ή “bindu” και είναι το σημείο απ’ όπου ξεκινάει και τελειώνει η προσευχή ή ο διαλογισμός.

Από τι κατασκευάζεται;

Το mala εξυπηρετεί στο μέτρημα, όταν επαναλαμβάνουμε μια προσευχή ή ένα mantra κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Κατασκευάζεται από διάφορα υλικά όπως ξύλο βασιλικού, σανταλόξυλο, τριανταφυλλιά, Rudraksha (τα δάκρυα του Σίβα) ή ημιπολύτιμους λίθους. Κάθε υλικό έχει διαφορετικές ιδιότητες και όπως λέγεται, επηρεάζει διαφορετικά το υποσυνείδητο του ασκούμενου. Μπορείτε να βρείτε έτοιμα ή να φτιάξετε το δικό σας μοναδικό mala εδώ.

Πώς χρησιμοποιείται;

Το mala τοποθετείται στο δεξί χέρι, περασμένο από το μεσαίο δάχτυλο. Η πρακτική ξεκινά από τη χάντρα που είναι στην κορυφή. Με τον αντίχειρα περνάμε γύρω-γύρω μία-μία τις χάντρες μέχρι να φτάσουμε πάλι στη “bindu”. Αν σκοπεύετε να κάνετε πάνω από ένα γύρο, πρέπει να αναποδογυρίσετε το mala και να ξεκινήσετε το γύρο με αντίθετη κατεύθυνση.

Ο δείκτης είναι το δάχτυλο που αντιπροσωπεύει το Εγώ. Επειδή το Εγώ αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο της αυτοπραγμάτωσης, είναι καλό να μην χρησιμοποιείτε το δείκτη κατά το διαλογισμό με το mala.

Το mala που χρησιμοποιείται για Japa διαλογισμό δεν πρέπει να εκτίθεται, αλλά να αποθηκεύεται στο δικό του πουγκί ή θήκη.

Το mala αποτελεί ένα θαυμάσιο, στοχαστικό δώρο για έναν αγαπημένο ή φίλο, αλλά ακόμη και για εσάς τους ίδιους. Απλά φορώντας ένα Mala με το οποίο συνδέεστε είναι ένα βήμα προς την αγάπη του εαυτού και στο να ζήσετε μια ζωή με σκοπό!