Το πλαστικό μίας χρήσης είναι μια τόσο εύκολη και βολική λύση που πλέον η εξάρτηση μας από αυτό  έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η θάλασσα στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, μετατρέπεται κάθε μέρα σε μια τεράστια χωματερή πλαστικών σκουπιδιών. Πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης (σακούλες, μπουκάλια, ποτήρια, καλαμάκια κ.α.) βρίσκονται παντού. Ρυπαίνουν τις παραλίες, την άμμο, τον βυθό και όλο το περιβάλλον γύρω μας. Το πλαστικό είναι παρόν ακόμα κι εκεί που δεν φαίνεται, καθώς μπορεί να διασπαστεί σε μικροσκοπικά κομμάτια, γνωστά ως μικροπλαστικά, που όταν μπουν στην τροφική αλυσίδα απειλούν την υγεία πολλών θαλάσσιων οργανισμών, ενδεχομένως και του ανθρώπου. Ο ίδιος μας ο πολιτισμός απειλείται από τα εκατομμύρια πλαστικά απορρίμματα που υπάρχουν γύρω μας.

  • Περίπου 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Στη Μεσόγειο συγκεκριμένα, πλαστικά υπολείμματα έχουν βρεθεί στο στομάχι ψαριών, πουλιών, χελωνών και φαλαινών.
  •  Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ.
  • Το 2016 στην Ελλάδα, οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν συνολικά 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες.

Η ανακύκλωση μόνο δεν είναι επαρκής λύση. Παράγουμε όλο και περισσότερα πλαστικά μίας χρήσης και μόνο στις ελληνικές θάλασσες, το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων φτάνει ακόμα και το 95%.

Η αλλαγή θα συμβεί μόνο όταν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες αναλάβουν δράση για το πρόβλημα.

Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από εμάς.

Χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο πλαστικό απ’ όσο χρειαζόμαστε. Ένα σημαντικό μέρος της λύσης είναι να αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές συνήθειές μας και να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης.

Υπάρχουν 3 εύκολοι τρόποι, που όμως  έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πρόβλημα:

  1. Αποφεύγοντας τα πλαστικά μπουκάλια και τα καλαμάκια μιας χρήσης
  2. Την επόμενη φορά που θέλετε να πάρετε καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα για έξω, πάρτε μαζί σας ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων ή ένα ανοξείδωτο μπουκάλι.
  3. Αντί για πλαστικές σακούλες πάρτε τη δική σας επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για ψώνια

Οι μικρές κινήσεις φέρνουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα!