Για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο, σας προτείνουμε ένα πρωτότυπο, γευστικό, εύκολο, υγιεινό, vegan  μενού που θα κερδίσει εσάς και τους καλεσμένους σας.

VEGAN ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟ 
  ΥΛΙΚΑ
  • 2 χούφτες μιξ πράσινης σαλάτας (ρόκα, μαρούλι, λάχανο)
  • 1/2 αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
  • 1/2 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
  • 4 φράουλες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. κολοκυθόσπορο

Για το ντρέσινγκ:

  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι (και ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι)
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη(προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τις φράουλες σε ένα μπολ.
  • Σε ένα βαζάκι(για παράδειγμα από μαρμελάδα) ή σέικερ βάζουμε τα υλικά του ντρέσινγκ και τα χτυπάμε καλά.
  • Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τις φράουλες και σερβίρουμε

Πηγή coolartisan.gr

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ

Μπορεί να γνωρίζουμε καλύτερα τα αγαπημένα γεμιστά, που συνήθως είναι ντομάτες και πιπεριές, αλλά τώρα θα μάθετε και τις γεμιστές γλυκοπατάτες. Ένα πιάτο vegan, μεσογειακό, γρήγορο, χορταστικό, νόστιμο, υγιεινό και gluten free, κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη.

Πρόκειται για ψητές γλυκοπατάτες γεμιστές με ψητά ρεβίθια και σως με βάση το σκόρδο και σαλάτα από ντομάτα και μαϊντανό. Αξίζει να σημειωθεί πως η προετοιμασία της συνταγής είναι μόλις πέντε λεπτά, και ακολουθεί ψήσιμο 25 λεπτών.

  ΥΛΙΚΑ
  • 4 μέτριες γλυκοπατάτες (140 γραμμάρια η καθεμία)
  • 1 κονσέρβα ρεβιθιών (425 γραμμάρια), ξεπλυμένα και στραγγισμένα
  • 1/2 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτάλι του τσαγιού από το καθένα: κύμινο, κόλιανδρο, κανέλα, καπνιστή ή μη πάπρικα
  • 1/4 κούπας χούμους ή ταχίνι (60 γραμμάρια)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουτάλι του γλυκού αποξηραμένο ή φρέσκο άνιθο
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • νερό ή γάλα αμυγδάλου
  • αλάτι
  • 1/4 κούπας ντοματίνια, κομμένα σε κύβους (45 γραμμάρια)
  • 1/4 κούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (15 γραμμάρια)
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι (30 ml)
  ΟΔΗΓΙΕΣ
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 400 βαθμούς και καλύψτε με αλουμινόχαρτο ένα μεγάλο ταψί.
  2. Ξεπλύνετε και ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τις στην μέση.
  3. Ανακατέψτε τα ρεβίθια με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και τοποθετήστε τα σε ταψί με αλουμινόχαρτο.
  4. Αλείψτε τις γλυκοπατάτες με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε τες στο ταψί με το αλουμινόχαρτο.
  5. Όσο οι γλυκοπατάτες και τα ρεβύθια ψήνονται, ετοιμάστε την σως προσθέτοντας όλα τα συστατικά σε ένα μπωλ και ανακάτεψε γρήγορα, μόνο προσθέτοντας νερό στο γάλα αμυγδάλου για να αραιώσει και να είναι πιο ρευστό. Προσθέστε καρυκεύματα κατά την κρίση σας.
  6. Ανακατέψτε τα ντοματίνια με τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού.
  7. Όταν οι γλυκοπατάτες μαλακώσουν και το χρώμα των ρεβιθιών σκουρύνει από το ψήσιμο -δηλαδή μετά από 25 λεπτά περίπου- βγάλτε τα από τον φούρνο.
  8. Πατήστε το εσωτερικό των γλυκοπατατών ώστε να αποκτήσουν μια κοιλότητα, στην οποία θα τοποθετήσετε τα ρεβύθια, την σως και την γαρνιτούρα. Σερβίρετε κατευθείαν.

Φυσικά μπορείτε να εκτελέσετε την συνταγή και με απλές πατάτες, αν δεν έχετε γλυκοπατάτες. Ο συνδυασμός της ζεστής πατάτας και των ρεβυθιών με την σως και τη δροσερή ντομάτα είναι καταπληκτικός.

Πηγή:  Jason- Αντιγόνη

VEGAN BLONDIES ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 60 ml λάδι καρύδας (λιωμένο)
  • 190 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 ml γάλα αμυγδάλου
  • 200 γρ. πέρλες σοκολάτας

Προαιρετικά:

  • Γλάσο σοκολάτας
 ΟΔΗΓΙΕΣ
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Καλύπτουμε με λαδόχαρτο ένα ταψί διαστάσεων 10×10 εκατοστών.
  • Σε ένα φαρδύ μπολ, ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη την καστανή ζάχαρη, το λάδι καρύδας και το φυστικοβούτυρο. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και αναμειγνύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο και στη συνέχεια «διπλώνουμε» σε αυτό τις πέρλες σοκολάτας.
  • Ρίχνουμε το blondie μας στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει και το βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να «σκληρύνει» το κέντρο του. Δεν μας πιάνει πανικός αν μας φανεί «ωμό», θα δέσει καθώς κρυώνει.
  • Αφήνουμε το blondie να κρυώσει τελείως μέσα στο ταψί και, αν θέλουμε, το περιχύνουμε με γλάσο σοκολάτας.
  • Τέλος, το κόβουμε σε τετραγωνάκια.

Πηγή:  coolartisan.gr