Ο χειμώνας έχει ξεκινήσει για τα καλά και διανύοντας αυτή την κρύα εποχή του χρόνου, είναι μία καλή ευκαιρία να γειωθούμε και να βρούμε τις ισορροπίες μας. Αλλά τι πραγματικά σημαίνει αυτό;

Η γείωση είναι μια κατάσταση συναισθηματικής και σωματικής ισορροπίας με τη γη και το σώμα μας. Όταν είμαστε γειωμένοι, μπρούμε να αναγνωρίσουμε περισσότερα συναισθήματα, να δούμε περισσότερες ενδείξεις. Ακόμη, μπορούμε να αισθανθούμε ότι έχουμε περισσότερο χώρο για να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε. Η σημασία της γείωσης είναι να στεκόμαστε στα ίδια μας τα πόδια και να γνωρίζουμε την αλήθεια μας, ανεξάρτητα από την ενέργεια ή το χάος γύρω μας.

Όπως οι αρκούδες πέφτουν σε χειμερία νάρκη το χειμώνα, η πιο ψυχρή εποχή είναι μια ευκαιρία για να δούμε μέσα μας και να συλλογιστούμε με τους εαυτούς μας. Ο χειμώνας θέτει τα θεμέλια για το υπόλοιπο της χρονιάς, αντιπροσωπεύοντας μια στιγμή για να φυτέψουμε σπόρους, που θα συγκομίσουμε τους επόμενους μήνες. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά θέλω να είμαι βέβαιη ότι βάζω αυτούς τους σπόρους βαθιά στο έδαφος, έτσι ώστε να μην πεταχτούν στον αέρα!

Παρακάτω ακολουθούν τρεις από τις αγαπημένες μου συμβουλές για σύνδεση με τον εαυτό και τον πλανήτη μας, αυτή τη σεζόν.

Πρόθεση για γείωση του μυαλού

Οι σκέψεις μας είναι εξίσου ισχυρές με τις λέξεις μας. Αυτό που σκεφτόμαστε, γινόμαστε, οπότε ας διατηρήσουμε τις προθέσεις μας θετικές και συγκεντρωμένες. Μπορείτε να ορίσετε τις προθέσεις όποτε θέλετε – όταν διαλογίζεστε, γράφετε, δημιουργείτε έναν πίνακα με στόχους, ασκείτε γιόγκα ή μαγειρεύετε. Ο προσδιορισμός της πρόθεσής σας προτού ξεκινήσετε κάτι, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ακριβώς θέλετε να πάρετε από αυτό. Οδηγούν τη δράση σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν είναι βεβιασμένες. Οι προθέσεις μπορούν πάντοτε να αλλάξουν – και στην πραγματικότητα θα πρέπει – για να μην προσκολλώμαστε σε μια στιγμή ή κατάσταση.

Οι προθέσεις μπορούν να είναι μεγάλες ή μικρές. Απλά μην φοβάστε να ζητήσετε αυτό ακριβώς που θέλετε. Το σύμπαν είναι άφθονο και έτσι είστε και εσείς. Δεν χρειάζεται να ζείτε με φόβο ή έλλειψη. Ετοιμάστε τον εαυτό σας για την επιτυχία!

 

Ήχος για γείωση της ψυχής

Βάσει έρευνας σε περίπου 2.000 αμερικανικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, το 35% από αυτούς προσέφερε κάποια μουσική στους ασθενείς. Η μουσικοθεραπεία έχει βρεθεί ότι βοηθά  από τη μείωση συμπτωμάτων σχιζοφρένειας μέχρι τη νόσο του Πάρκινσον, στην κατάθλιψη και το άγχος. Αυτό συμβαίνει γιατί η μουσική χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και μας συνδέει άμεσα με έναν άλλο χρόνο και τόπο.

Τους χειμερινούς μήνες, όταν κάνει κρύο και είναι πιο δύσκολο να βγεις έξω, βάλτε τις αγαπημένες σας μουσικές και χορέψτε! Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δημιουργήσετε μια λίστα αναπαραγωγής που να ταιριάζει με τη διάθεση ή την πρόθεση που έχετε θέσει.

 

Φαγητό για γείωση του σώματος

Οι ρίζες λαχανικών αναπτύσσονται υπόγεια και εξαρτώνται από τη γη για θρέψη και ανάπτυξη. Γιατί να μην βάλετε περισσότερα από αυτά στη διατροφή σας, ώστε να αισθανθείτε λίγο πιο συνδεδεμένοι με τη Μητέρα Γη;

Όταν σκεφτόμαστε τη γείωση του χειμώνα, όλα έχουν να κάνουν με το πρώτο και το δεύτερο τσάκρα. Το πρώτο τσάκρα (Μουλαντάρα) κυριαρχείται από το κόκκινο χρώμα και το δεύτερο (Σβαντιστάνα) κυριαρχείται από πορτοκαλί, έτσι είναι καλό να διατηρήσετε τη διατροφή σας πλούσια σε αυτά τα χρώματα. Σκεφτείτε την κολοκύθα, τα παντζάρια, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τις πιπεριές και άλλα.

 

Πηγή: Lauren Unger, mindbodygreen.com