Όλοι έχουμε κάποιες χαοτικές και αγχωτικές  μέρες, γεμάτες υποχρεώσεις, που μας κάνουν να λαχταράμε ηρεμία, ξεκούραση και ακινησία. Όταν είστε πολύ κουρασμένοι, το να προσπαθείτε να κάνετε μόνοι σας διαλογισμό και να κρατήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ίσια, μπορεί να είναι δύσκολο και να σας αποσπάει την προσοχή.  Αυτές τις μέρες λοιπόν,  ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε να κάνετε μια πρακτική yoga Nidra.

Τι είναι η yoga Nidra:

Η yoga Nidra είναι μια πολύ βαθιά και δυνατή πρακτική διαλογισμού και μια από τις πιο εύκολες πρακτικές της γιόγκα. Καθώς ο ασκούμενος χαλαρώνει ξαπλωμένος αναπαυτικά στη Savasana, ο δάσκαλος τον καθοδηγεί σε μια συνειδητή, βαθιά χαλάρωση του σώματος, του νου και της ψυχής. Ο μαθητής μέσω αυτής της πρακτικής, καλλιεργεί την εσωτερική του επίγνωση. Αυξάνεται η εσωτερική του ευαισθητοποίηση και συγκέντρωση και παράλληλα νιώθει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και πληρότητας. Αν και η yoga Nidra αποκαλείται και “γιόγκικος ύπνος”, κατά τη διάρκεια της πρακτικής της , ο ασκούμενος έχει πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του.

Η εξάσκηση σε τακτική βάση στην πρακτική της yoga Nidra έχει πολλά οφέλη. Μερικά από αυτά είναι:
  • Μείωση της έντασης, του στρες και του άγχους
  • Βελτίωση της μνήμης
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και καταπολέμηση της αϋπνίας
  • Αύξηση της δημιουργικότητας
  • Ανακούφιση από πόνους.

Δεδομένου ότι πολλές  χρόνιες παθήσεις, όπως οι ημικρανίες, ενισχύονται από το στρες και την ένταση στο νευρικό σύστημα, η yoga Nidra είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση πολλών συμπτωμάτων, χαλαρώνοντας όλο το νευρικό σύστημα.

Η yoga Nidra επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας.

Κάποια άνθρωποι απολαμβάνουν τη βαθιά χαλάρωση που προσφέρει αυτή η πρακτική, ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν αυτή τη μη- επικριτική και ασφαλή ατμόσφαιρα που παρέχει η γιόγκα Nidra, σαν ένα παράθυρο για να δουν μέσα στον εαυτό τους. Η yoga Nidra προσφέρει ένα χώρο για να εξερευνήσετε τι είναι αυτό που χρειάζεστε τη δεδομένη στιγμή. Επίσης σας δίνει την ευκαιρία να δουλέψετε με την απελευθέρωση συναισθημάτων, που είναι συσσωρευμένα μέσα σας για πολύ καιρό.

Κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής yoga Nidra, έχετε την ευκαιρία να βιώσετε κάποια συναισθήματα και να έρθετε αντιμέτωποι με αυτά. Να δείτε «κατάματα» θέματα που θέλετε να λύσετε και να ξεπεράσετε, χωρίς να « βυθιστείτε» σε αυτά απόλυτα. Χωρίς να νιώσετε τα συναισθήματα τόσο ολοκληρωτικά ώστε να σας κατακλύσουν. Έτσι η γιόγκα Nidra μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μονοπάτι για την ελευθερία. Την απελευθέρωση  από πράγματα και συναισθήματα που σας βαραίνουν εδώ και καιρό ή ακόμα και χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος yoga Nidra, θα νιώσετε το σώμα σας απόλυτα χαλαρό και το μυαλό σας ήρεμο, καθαρό και ελαφρύ. Είναι πιθανό να νιώσετε μαγεμένοι από την αλλαγή που θα έχει υποστεί το μυαλό και το σώμα σας. Χρησιμοποιώντας ένα μαξιλαράκι ματιών αρωματισμένο με αιθέρια έλαια, η εμπειρία σας μπορεί να γίνει ακόμα πιο απολαυστική.

Η yoga Nidra είναι μια πρακτική διαλογισμού προσιτή, κατάλληλη  για ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας και φυσικής κατάστασης.  Εστιάζει  στην καλλιέργεια πολλαπλών επιπέδων ευεξίας. Όταν κάποιος εξασκείται σε αυτήν με συνέπεια και συνειδητότητα, μπορεί σε σύντομα χρονικό διάστημα να βρει ικανοποιητικό βαθμό ηρεμίας μέσα του και να δει πολλές θετικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης του και κατ΄επέκταση στη ζωή του.